BAGAIMANA SETTING SUPAYA WEBSITE WUJUD DI GOOGLE ?

Seperti dijanjikan, pada kali ini saya akan menunjukkan cara untuk setting supaya website anda benar-benar wujud di dalam Enjin Carian Google atau SEO. Jika tidak maka hakikatnya anda tidak memiliki sebuah website sebab website tersebut tidak boleh memberikan anda apa-apa fungsi sebab jika pelawat cari di Enjin Carian Google tidak bertemu apa-apa. Sebab tujuan sebuah website dibuat supaya orang boleh mendapat maklumat berkaitan perniagaan secara PERCUMA dan tanpa perlu anda berbuat apa-apa. Jimat masa, kos percetakan flyers dan pengiklanan berbayar.

Untuk Bab ini saya akan lebih kepada membuat setting berasaskan WORDPRESS sebabkan hampir kebanyakan pembuat website ketika ini menggunakan platform ini untuk membuat website dan cara untuk settingnya lebih mudah dan sesuai untuk sesiapa pun.

Walaupun ia agak mudah namun kebanyakan usahawan yang mempunyai website tidak menitikberatkan perkara ini. Mereka beranggapan perkara ini tidak penting, sedangkan tanpanya website anda TIADA NYAWA.

Apa yang anda perlu lakukan ialah:

LANGKAH 1
=========
Taip link akaun login website wordpress anda

LANGKAH 2
=========
Setelah masuk lihat menu disebelah kiri, dan cari perkataan SETTING. Klik perkataan tersebut. Kemudian klik GENERAL. Rujuk RAJAH 1. Gambar yang dilampirkan bersama post ini.

LANGKAH 3
=========
Sila masukkan Nama perniagaan anda pada TITLE. Masukkan penerangan ringkas PERNIAGAAN ANDA dibahagian TAGLINE

LANGKAH 4
=========
Pastikan 2 ruangan ini dimasukkan maklumatnya bagi memastikan Enjin Carian Google akan mula memproses data anda untuk dimasukkan di dalam SISTEM GOOGLE seterusnya akan muncul apabila ada yang mencari perniagaan yang berkaitan dengan apa-apa kategori yang diinginkan. Jika kategori tersebut adalah perniagaan anda maka dengan sendiri ia akan keluar. Cuma adakala di halaman terakhir, kadang halaman ke 10, jika betul setting tambahannya ia boleh pergi RANKING HALAMAN 1 dari puluhan ribu website kadang jutaan website! Apa yang penting website anda telah WUJUD di dalam INTERNET itu yang penting.

Jika betul cara setting dan keyword yang anda gunakan maka website anda bukan sekadar WUJUD malahan dengan hanya menaip perkataan tertentu, ENJIN CARIAN GOOGLE akan menonjolkan website anda. Semakin anda mahir kaedah setting yang seterusnya maka semakin tinggi rankingnya di dalam Enjin Carian Google. Saya akan mendedahkan kepada anda didalam bab akan datang.

Ada beberapa perkara lagi yang anda perlu settingkan di dalam website ini bagi memastikan SISTEM GOOGLE akan mengindeks website anda di dalam sistem mereka. Bab akan datang saya akan tunjukkn cara untuk setting tambahan untuk WEBSITE WORDPRESS untuk MENAIKKAN RANKING WEBSITE anda bukan sekadar WUJUD sahaja. Ada beberapa langkah perlu dilakukan tapi saya akan mendedahkan satu daripadanya yang SANGAT PENTING juga.

Bagaimana Memastikan Website Anda Wujud Di Enjin Carian Google?

Seperti dijanjikan saya akan menunjukkan cara bagaimana anda boleh mengetahui samada website anda wujud atau tidak di Enjin Carian Google atau SEO. Sebenarnya semua ini adalah ASAS terutama bagi anda yang baru memiliki website. ILMU ini sangat penting supayaa anda tidak tertipu dengan mereka yang membuat website tetapi tidak setting SEO. Lebih malang jika yang membuat website tidak tahu bagaimana untuk setting SEO maka rugilah anda mendapat sebuah website yang tiada di dalam Enjin Carian Google.

Jika Enjin Carian Google pun tiada apatah lagi enjin carian lain seperti Yahoo lagilah susah untuk dicari. Jadi dari situ anda boleh menilai samada website anda sudah disetting dengan SEO atau tidak. Jika website baru beri masa seminggu sebelum anda uji kewujudan website anda.

Caranya anda cuma perlu taipkan DOMAIN NAME website anda di Enjin Carian Google secara penuh termasuk jika ada com, net dll. Klik butang SEARCH. Jika tidak ada apa-apa maklumat bermakna website anda tidak wujud dalam ENJIN CARIAN GOOGLE. Jika banyak yang diindex maka bermakna website anda banyak terdapat di dalam sistem Enjin Carian Google.

Harap ia memberi manafaat untuk anda. Selepas ini saya akan memberi tip cara SETTING yang ASAS supaya memastikan website anda berada di dalam ENJIN CARIAN GOOGLE. Terdapat 2 jenis website secara ASASnya untuk anda tahu teknik SETTINGNYA NANTI.

Perlukah Website Mesra Enjin Carian Google ?

Diantara perkara yang sangat penting didalam membina website yang baik ialah mesti MESRA ENJIN CARIAN GOOGLE atau SEO. Ia penentu HIDUP atau MATInya sesebuah website. Kenapa saya katakan begitu sebab bagaimana canggih dan cantiknya website anda jika tidak Mesra Carian Google bererti tiada maknanya website itu jika dionlinekan!

Apa maksud Mesra Enjin Carian Google? Website tersebut mestilah berada di dalam sistem data Enjin Carian Google untuk memastikan apabila ada orang yang membuat carian maka website anda akan keluar. Jika tidak keluar maka MALANGLAH website tersebut kerana hakikatnya tiada orang yang tahu akan kewujudannya.Saya pernah bertemu dengan seorang usahawan yang mempunyai sebuah website canggih. Malangnya bila dibuat carian di Google, nama website tersebut tidak keluar. Ia mengejutkan saya sebab website tersebut memang canggih tapi tiada di dalam Google Carian. Jadi sia-sia membuat website jika tiada orang mengetahui akan kewujudannya.

Sebenarnya ada satu teknik yang boleh digunakan untuk memastikan website anda wujud di dalam sistem carian Google. Teknik ASAS ini wajib ada di dalam sebuah website. Dalam topik berikutnya nanti saya akan ajarkan teknik ini terutama mereka yang berminat untuk membuat website dan masih baru didalam bidang ini. Saya juga alami perkara yang sama sewaktu mula menceburi bidang ini.

Carian Google adalah asas penting utuk memastikan wujudnya website kita di dalam masyarakat. Jika tidak walaupun cantik dan canggih macamana pun website anda, hakikatnya ia tidak berfungsi apa-apa. Anda terpaksa sentiasa mengiklankan sendiri nama website anda kepada umum berbanding jika anda mempunyai website yang MESRA ENJIN CARIAN GOOGLE, ia akan mempromosikan website anda 24 jam sehari PERCUMA!

Nanti saya akan ajar cara untuk mengetahui samada website anda WUJUD atau tidak di dalam ENJIN CARIAN GOOGLE.
Sumber: https://blognizam.com

Potensi & Tip Kejayaan Perniagaan Online

Jika dilihat dari rajah statistik diatas kita boleh rangkumkan, jumlah penggunaan smartphone seluruh Malaysai setakat Januari 2020. Sekarang dah Julai 2021. Potensi pengguna internet di Malaysia sahaja sebanyak 26.69 juta . Pengguna aktif di media sosial pula ialah sebanyak 26 juta. Jika dilihat di sini jika diibaratkan satu gedung perniagaan yang dibuka 24 jam sehari, sebanyak 26 juta pelanggan yang sentiasa berlegar di gedung tersebut. Terserah kepada anda untuk menyewa sudut perniagaan anda di situ.

Itulah gambaran potensi yang boleh anda dapati dari potemsi perniagaan internat ini. Jika anda benar-benar ingin menjana pendapatan inilah masanya yang sangat luas potensinya. 26 juta pengguna menanti promosi anda untuk mereka membeli produk anda!

Bagaimana Caranya?

Untuk memastikan kejayaan anda ini, ada beberapa langkah yang perlu anda buat untuk persediaan memulakan langkah bijak anda. Dengan persediaan yang betul sahaja barulah anda boleh berjaya membina perniagaan anda. Anda perlu memiliki Pakej Asas Lengkap Perniagaan Internet untuk memastikan anda melengkapkan bekalan untuk memulakannya. Di sini saya ringkaskan secara asas untuk anda memulakan langkah ini.

Pertama: Mempunyai Website Sendiri:

Perlu ada kedai online anda. Jika menjual barang kena ada ecommerce website. Jika service dan syarikat trading perlu ada website maklumat berkaitan perniagaan anda.  Tidak kira samada anda mengupah orang atau membuatnya sendiri.

Kedua: Menentukan Perniagaan Yang Bagaimana..

Tentukan jenis perniagaan yang anda ingin buat. Yang terbaik buatlah apa yang anda minat dan suka sebab biasanya dengan cara ini, anda akan membuatnya dengan sepenuh hati. Dan biasanya orang yang membuat atas kesukaannya akan menjadi Pakar dibidang tersebut cara tidak langsung. Sebab dia akan sentiasa explore ilmu baru berkaitan minatnya itu. Dan akhirnya sangat mahir dibidang yang dia minati itu.

Ketiga: Sabar Dengan Cabaran..

Inilah kelebihan jika membuat kerja atas minat anda. Sebab apa pun terjadi anda tetap akan meneruskannya sebab ia adalah minat anda. Macam hobi. Sanggup keluarkan berapa banyak wang untuk memenuhi kepuasan diatas minat anda itu. Bayangkan jika ianya adalah perniagaan! Sudah tentu ia pasti akan membuatkan kejayaan satu hari nanti sebab ia perkara yang anda suka walaupun tidak mendapat apa-apa kejayaan.

Keempat: Mitos Kejayaan Drastik

Ini antara masalah yang pasti akan terjadi. Berniaga sahaja terus nak kaya cepat macam orang lain. Kena ingat berapa lama mereka sudah berniaga. Kita baru berniaga satu hari dah giveup. Kena sanggup hadapi cabaran. Kegagalan adalah perkara biasa. Jika anda buat atas minat, ia tidak akan menjadi masalah.

Kelima: Kenapa Gagal?

Gagal kerana anda membuat kerja ikut-ikutan semata-mata. Tengok orang buat berjaya, anda pun nak buat juga. Ia sebenarnya bukan sekadar berniaga, anda perlu ada ilmu berkaitan perniagaan anda. Jika makanan pastikan makanan anda sedap, bagi kawan-kawan merasa dahulu dan menilai kesedapan makanan anda. Kita biasa mendengar cerita asal mula buat di rumah, kemudian kawan-kawan membeli. Sebab sedap kawan-kawan mensyorkan kepada orang lain untuk mencuba dan kahirnya ia membesar dan berjaya. Pastikan yang terbaik sahaja anda berikan. Dan jangan turunkan kualiti setelah ramai yang mula membeli. Ini akan menjatuhkan perniagaan nanti. Promosi juga penting, belajar berkiatan promosi ini. Sekarang ini banyak medium murah dan percuma untuk promosi perniagaan anda.

Keenam: Membuat R & D:

Dalam bahasa mudah. Buat Kajian diatas produk anda. Seperti meningkatkan tahap lama makanan jika sejuk beku, menambahkan jenis perasa, melihat trend semasa sekiranya fesyen dan sebagainya. Sentiasa ikuti perkembangan semasa. Ini semua akan membantu anda mengekalkan jualan yang sentiasa menaik. Termasuk R & D untuk kerja promosi anda. Ia juga penting untuk memastikan produk anda dimata pengguna sentiasa.

Ketujuh: Post Mortem

Ini juga penting pastikan sentiasa membuat kajian samada yang positif mahupun negatif. Contoh positif, mana produk yang terlaris akan ditambahkan stok berbanding yang lain. Mana stok yang paling laris di satu tempat banyakkan produk tersebut. Kenapa produk tersebut laris? Dapatkan maklumat dari pengguna, dari situ kita akan cuba menambahkan perisa lain contoh untuk menambahkan lagi keuntungan jualan.

Contoh negatif, jika tidak laku atau kurang sambutan, buat kajian kenapa terjadi perkara tersebut. Buat kajian untuk atasi. Contoh produk tak tahan lama. Buat kajian untuk memastikan produk tersebut boleh tahan lama. Jika mahal, bagaiman untuk mengurangkan kos seterusnya menurunkan harga tapi tetap untung.

Kelapan: Kena Ada Sifu

Apa pun mesti ada guru yang mengajar. Maksudnya perlu ada ilmu. Disamping explore diinternet, perlu juga berguru. Pastikan guru anda seorang yang telah berjaya. Tidak semestikan berguru dengan pakej yang mahal. Berkawan dengan mereka yang berjaya juga satu cara terbaik. Kerajaan biasa menganjurkan seminar dan expo yang melibatkan ramai usahawan berjaya. Merendahkan diri dan berkawan dengan mereka sambil bertanyakan bagaimana mereka boleh berjaya. Ini semua akan membantu anda terutama apabila anda di dalam kegagalan. Mereka akan memberi anda semangat dan panduan yang tidak ternilai harganya sebab ia adalah PENGALAMAN mereka yang berjaya setelah banyak kali gagal. Ia adalah shortcut step untuk membantu anda cepat berjaya. Tidak perlu lalui ranjau kegagalan tersebut dengan mengikuti panduan yang diberikan.

Secara kasar inilah antara intipati langkah kejayaan yang boleh anda ikuti. Setiap langkah itu perlu didetailkan dan diikuti langkah demi langkah. Insyallah saya akan cuba detailkan setiap langkah ini dari masa ke semasa untuk panduan anda. Sentiasa ikuti blog saya dan bookmark untuk mendapatkan tip terkini.

Penyelesaian Untuk Masalah Kewangan Ketika Musim Covid 19

 

Masalah semasa yang berlarutan menjadikan ramai orang yang tidak mempunyai simpanan yang cukup, menjadikan tekanan yang sangat teruk kepada mereka. Jika dahulu masalah tidak mempunyai pekerjaan, tapi kini yang menjadi masalah bukan sahaja tidak mempunyai pekerjaan malahan yang mempunyai perniagaan yang stabil juga tergugat juga. Bayangkan jika setiap hari jika kedai dibuka boleh menjana pendapatan yang mewah, kini diatas masalah semasa, covid 19 telah menyebabkan kita tidak boleh berniaga seperti biasa. Perniagaan dan syarikat yang beroperasi dengan mempunyai keuntungan yang stabil juga menghadapi masalah. Bukan kerana perniagaan rugi tetapi perniagaan tidak boleh beroperasi seperti biasa. Ini satu perkara yang sangat menyakitkan.

Baik anda usahawan yang hebat atau yang gagal, di musim ni semuanya sama. Perbezaannya jika anda ada menyimpan wang, tidak mempunyai hutang yang banyak dan kos operasi yang kecil. Jika anda biasa hidup mewah tanpa simpanan ketika ini, ia menjadi satu mimpi ngeri. Kalau biasa susah kini sudah menjadi bertambah payah. Jika tidak susah sangat tetapi tetap perlu mengikat perut atau mengekang perbelanjaan mewah seperti dahulu.

Apakah Jalan Penyelesaiannya?

Sudah tiba masanya perniagaan yang ada mempunyai nilai konsep yang minimum kos, minimum penyewaan, minimum pekerja dan banyak lagi perkara yang perlu diminimumkan terutama perniagaan bermodal kecil. Persoalannya bagaimana caranya? Jawapannya ialah PERNIAGAAN ONLINE. Hanya ini sahaja yang boleh membantu anda di dalam keadaan sekarang. Tidak kira apa bidang dan kemahiran anda, jika anda mempunyai perniagaan yang memasarkannya berasaskan online, anda boleh survive di dalam keadaan bagaimana pun.

Kenapa Perniagaan Online?

Perniagaan online boleh diserapkan kepada semua jenis perniagaan tidak kira kontraktor, agen insuran, petani dan siapa sahaja anda, perniagaan online adalah medium terbaik untuk mengekal dan meningkatkan status perniagaan anda. Sebab pasaran terbesar masakini ialah berbentuk online.

Apa Yang Dperlukan?

Perniagaan berasaskan online tidak memerlukan banyak kos. Apa yang anda pasaran, apa yang anda buat, apa yang anda mahir kini anda boleh pasarkan walaupun di dalam keadaan Covie 19. Apa yang diperlukan ialah  line internet, laptop dan kemahiran untuk membuat website untuk mula memperkenalkan perniagaan anda samada untuk pasaran tempatan mahupun peringkat negara dan antarabangsa! Sangat minimum kos yang diperlukan.

Apa Yang Nak Jual DiPasaran?

Bagi mereka yang ada perniagaan hanya perlu membina website untuk mula menggunakannya sebagai medium perniagaan anda. bagi yang tiada perniagaan tetapi mempunyai kemahiran, anda boleh memasarkan kemahiran anda. Contoh Chef atau mempunyai kemahiran memasak, anda boleh memasak makanan sejuk beku untuk dipasarkan. Jika banyak mengajar boleh membuat kelas online.  Perniagan sepeti perabot, nursey dan sebagainya boelh dipasarkan secara online. Jadi tidak timbul perniagaan anda terhad pasarannya. Medium yang sangat besar dari pengguna smartphone yang berjuta ramainya menantikan anda.

Perlu Kemahiran Membuat Website?

Ya memang perlu ada kemahiran membuat website.  Cuma cabarannya bagaimana untuk membuatnya? Jika mengupah orang harganya sangat mahal. Bagi syarikat yang besar mungkin tiada masalah. Bagi syarikat kecil bolehlah mengupah pekerja yang ada untuk belajar membuat website ini. Kami menyediakan anda satu peluang untuk belajar membuat website dengan cara yang paling mudah, murah dan praktikal. Boleh digunakan selamanya. Jika teknologi semakin maju, anda juga dapat mengikutinya dengan kaedah ini. Kita tidak bergantung kepada software & kemahiran tetapi kami membantu anda cara yang betul membuat website. Kelebihannya ialah bahan-bahan yang kami sediakan menjadikan kerja anda semakin mudah. Dengan pengalaman melebihi 12 tahun banyak membantu kami memahami masalah berkaitan website ini.

Jika anda mendapatkan produk kami ini, kami akan memastikan anda betul-betul mampu membuat website dengan mudah dan cepat. Jangan lepaskan peluang keemasan ini. Dan kami sertakan pakej tambahan untuk memastikan sistem pasaran anda betul-betul berjaya dengan menggunakan medium Facebook, Youtube dan Instagram. Medium yang percuma, jika perlu kos pun minimum kosnya tetapi boleh memberikan anda pasaran yang sangat luas.

Dapatkan sekarang dengan harga tawaran yang istimewa & kami pastikan anda berjaya bukan sekadar membuat website tetapi memasarkan perniagaan anda juga!

Klik Disini: Link Tawaran Diskaun.